İşletme (Türkçe) Dersler

Üniversitemize yeni kaydolan öğrencilere oryantasyon programı kapsamında müfredat, işleyiş, birimler, yönetmelikler, sistem ve olanakların tanıtılması ile genel kültür kazandırmak.

Sosyal düzen; hukukun prensipleri; hukukta hiyerarşi; Kanunun dalları; Kanuni ilişkiler ve haklar; Ticari Hukuk; Kanunda bireysel haklar; Özel Sözleşme çeşitleri (leasing, franchising, factoring, fortfaiting).

Geniş zaman, have/has, there is/are, some/any, can/can't, şimdiki zaman, artikeller, edatlar, geçmiş zaman, gelecek zaman, kıyaslama sıfatları

İşletmenin ve ekonominin temelleri, işletme etiği ve sosyal sorumluluk, global pazarlar, işletme yönetimi ve örgütlenme, girişimcilik, pazarlama, insan kaynakları yönetimi, örgüt çalışanlarının davranışı ve motivasyon, finansal yönetim ve muhasebe, bilgi teknolojisi ve e-ticaret.

Kariyer Yönetimi, Zeka, Yetenek, Kişilik, SWOT Analizi, Uluslararası Değişim Programları, İletişim Becerileri, CV hazırlama, Ön Yazı Hazırlama, Sektörleri Tanıma, Girişimcilik

Sayılar ve sayılar üzerinde işlemler, Denklemler ve eşitsizlikler, Fonksiyonlar ve grafikleri, Cebirsel fonksiyonlar, Üstel ve Logaritmik fonksiyonlar, Limit, Süreklilik, Türev, Diferansiyel ve uygulamaları, Belirsiz integral, elemanter fonksiyonların integralleri ve integral alma teknikleri, Belirli integral ve uygulamaları.

Genel Psikoloji dersi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Ders dönemi boyunca sanayileşme ve seri üretim, üreten/tüketen birey ve yabancılaşma, kentleşme, kitle iletişim araçları ve kitle kültürü, küreselleşme, bireysel kimlik gibi kavramların kılavuzluğunda tüketim toplumu değerlendirilecektir.

Ekonomi biliminin gelişimi, ekonomik aktörler, ekonomik aktörlerin davranış tarzları, piyasa çeşitleri, makro ekonominin genel kavramları.

Sözlü iletişim, sözsüz iletişim, yazılı iletişim, bireylerarası iletişim, grup iletişimi, kitle iletişimi, çevrimiçi iletişim.

Devlet, Siyaset ve Meşruiyet, Siyasi Düzenlerin Sınıflandırılması, Siyasi Kültür ve Siyasi Gelişme.

Genel Sosyoloji dersi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Dersin amacına uygun olarak, öğrencilerin özgür ve bilimsel düşünce gücüne ve geniş bir dünya görüşüne sahip bireyler olmalarını sağlamak, ulusal kültürümüzün ve dilimizin evrensel kültür içinde korunarak geliştirilmesine ve zenginleştirilmesine katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla TÜRK 103 dersinde; dillerin ortaya çıkışı, köken ve yapı bakımından dünya dilleri, Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yeri, Türkçe'nin tarihsel gelişimi, yapı bakımından Türkçe, sözcükleri kök ve eklerine ayırma ve sözcük türetme çalışmaları, anlatım bozuklukları, dilekçe yazma, özgeçmiş hazırlama gibi konular işlenmekte; dersin amacını desteklemek üzere çeşitli romanlar, şiir kitapları, deneme kitapları okunup incelenmektedir.

Küreselleşme söyleminin temel kavramsal araçları, küreselleşme sürecine yönelik teorik analizler, küreselleşmenin boyutları; ekonomik, siyasal, teknolojik, kültürel vs.

İnternet Ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları / Forumlar, Web Tabanlı Öğrenme, Kişisel Web Sitesi Hazırlama, Elektronik Ticaret, Kelime İşlemci Programında Özgeçmiş, İnternet Ve Kariyer, İş Görüşmesine Hazırlık, İşlem Tablosu, Formüller Ve Fonksiyonlar, Grafikler, Sunu Hazırlama, Tanıtıcı Materyal Hazırlama. Microsoft Office ve Open Office uygulamaları

Arz ve talep, fiyatın belirlenmesi; esneklik; tüketici davranışı teorisi; üretim teorisi ve maliyetler; rekabetçi ve rekabetçi olmayan piyasalarda çıktının belirlenmesi; üretim faktörlerinin fiyatlandırılması; genel denge analizi; refah ekonomisi.

İşletme hukuku, ticari işletme, ticaret şirketleri, kambiyo senetleri hakkında temel hukuki bilgi.

İstatistik tanımı ve genel kavramlar, ihtimal tanımı ve aksiyomları, değişken ve rassal değişkenler, ihtimal dağılımları, (binomial, geometrik, hipergeometrik, Poisson, normal ve t dağılımı); örnekleme teorisi; parametre değerlerinin örnekten tahmin yöntemleri: noktasal ve aralıksal tahmin tahmini. Parametrelere ilişkin güven aralıkları.

İşletme dili olarak muhasebe; finansal tablolar; muhasebe kayıtları; büyük defter, günlük defter, mizan; karın ölçülmesi ve muhasebe çevriminin tamamlanması; düzeltme kayıtları ve finansal tabloların hazırlanması; ticari aktivitelerin muhasebeleştirilmesi; dönen varlıkların, duran varlıkların ve kısa vadeli borçların muhasebeleştirilmesi.

Yönetim teorisinin gelişimi; yönetim fonksiyonları ve yönetimin değerlendirilmesi; çevre, şirket kültürü ve küreselleşmenin etkileri; karar verme; amaç belirleme ve planlama; stratejik yönetim, planlama araç ve teknikleri; organize etme ve koordinasyon; insan kaynakları yönetimi; liderlik; kontrol.

Milli Gelir, milli gelirin bileşimi ve milli geliri belirleyen modeller; ekonomik büyüme sorunları; işsizlik ve enflasyon; maliye politikaları; para ve para politikaları; uluslararası ticaret ve finans.

İşletme finansına giriş, finansal sistem ve faiz oranları, mali tablo analizi, finansal planlama ve kontrol, paranın zaman değeri, başa baş noktası analizi, çalışma sermayesi yönetimi, nakit yönetimi, alacak ve stok yönetimi, kısa süreli finansman.

Bir araştırma problemini ele alıp, hipotez geliştirmek ve uygun araştırma tasarımı ile veri toplayıp, analiz etme ve raporlama becerilerini kazanmak. Araştırma yöntemlerini, excel ve word kullanımını öğretmek.

Örgütsel davranışın tanımı; algılama süreci; kişilik ve tutumlar; motivasyon; öğrenme; çalışma grupları; çalışma ve stres yönetimi; güç ve liderlik; iletişim; karar verme; örgüt kültürü ve yapısı; değişim yönetimi ; çatışma yönetimi ; kültür

Pazarlama yaklaşımları; stratejik pazarlama yönetimi; pazarlama çevresi; pazarlama araştırmaları; bölümlendirme; konumlandırma; pazarlama karması stratejileri

Türk İnkılabının tarihi anlamını ve önemini belirtmek. XIX. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nda görülen değişimleri ve İmparatorluğun çözülme nedenlerini, kurtarma çabalarıyla birlikte ele almak. Türk ulusunun, bağımsızlığını kazanarak varlığını sürdürmek amacıyla gerçekleştirdiği Kurtuluş Savaşı’nın hazırlık ve savaş evrelerini, ulusal egemenliğe dayalı yeni ve çağdaş devletin kuruluş aşamaları ile ilişkilendirerek değerlendirmek. Atatürk döneminde Türkiye Cumhuriyeti’nin iç ve dış politika sahasında harcadığı çabaları, ekonomik hedeflerine ulaşma gayretini ve bu alanlardaki kazanımlarını göstermek. Toplumsal ve kültürel alanda yapılan inkılaplarla ulaşılmak istenen çağdaş uygarlık düzeyini tanıtmak. Mustafa Kemal Atatürk’ün asker, devlet adamı, inkılapçı kişiliğini ve Atatürkçü düşünce sitemini açıklamak ve dünyadaki yerini vurgulamak. Bu çerçevede, Atatürk İnkılaplarını akılcı, bilimsel ve milli esaslar doğrultusunda kavratarak, Türk Cumhuriyeti’nin güncel gelişmeleri üzerinde bilinç kazandırmak ve olayları değerlendirme yeteneğini geliştirmek.

Olasılık, regresyon, lineer programlama, simulayon, optimizasyon teorisi, nakliyat, üretim, envanter ve proje yönetimi gibi konuların uygulanması

Finansal sistem ve faiz oranları, paranın zaman değeri, sermaye bütçelemesi, sermaye yapısı teorileri, temettü politikası, menkul kıymetler, risk ve getiri, ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti, tahvil ve hisse senedi değerleme.

A1 düzeyinde – alfabe, sayılar, günler, milliyetler.. gibi temel kavramları to be fiili ile kullanabilir. Kişisel bilgilerini girerek başvuru formu doldurabilir. Geniş Zaman, Geçmiş Zaman ve Şimdiki Zaman kiplerinde olumlu, olumsuz cümleleri ve soruları ayırtedebilir. Şahıs zamirlerini, sahiplik sıfatlarını ve tanımlayıcı sıfatları kullanarak işle ilgili cümleler kurabilir. Şirket tiplerini ve faaliyetlerini geniş zaman kipi kullanarak anlatabilir. Zaman belirten edatları ve Şimdiki Zaman kipini kullanarak planlardan, toplantılardan bahsedebilir. “Will” yapısını kullanarak telefonda temel düzeyde talepte veya vaatte bulunabilir. Temel düzeyde yazılmış şikayet mektuplarını anlayabilir ve ona basitçe yanıt verebilir. Temel sıfatları kullanarak bir şeyi tarif edebilir ve iki şeyi karşılaştırabilir. Grafik veya tabloda verilmiş bilgileri anlayabilir. 1. tipte koşul cümleleri kullanabilir, sayılar, saatler ve tarihler kullanarak geçmiş ve gelecekteki olayları anlatabilir.

Maliyet terimleri ve amaçlar; GİG, işçilik ve materyal kontrolünün muhasebeleştirilmesi; sipariş maliyeti, safha maliyeti, işletim maliyeti sistemleri; ortak ve yan ürünlerin maliyetlendirilmesi; standart maliyetlendirme, değişken maliyetlendirme; faaliyet tabanlı maliyetlendirme; kalite maliyetleri.

Günümüzdeki Küresel Islerde Bilisim Sistemleri, Isletmelerde Kullanilan Bilisim Sistemi Türleri, Bilisim Sistemleri, Örgütler ve Strateji, Bilisim Sistemleri Donanimi, Bilisim Sistemleri Yazilimi, Veritabani Yönetimi, Bilgisayar Aglari, Internet ve WWW, Operasyonel Düzeyde Yetkinlik Için Bilisim Sistemleri, Elektronik Ticaret: Dijital Âlemdeki Pazarlar ve Ürünler, Örgütlerde Karar Verme Sistemleri, Sistemlerin Gelistirilmesi ve Degisimin Yönetilmesi , Proje Yönetimi: Sistemlerin Isletme Degerlerinin Olusturulmasi ve Degisimin Yönetilmesi.

Dijital Dönüşüm kavramı, Dijital Dönüşüm-İnovasyon İlişkisi ve Dijital Dönüşümü oluşturan faktörler, İşletmelerin Dijital Dönüşüm Önündeki Engelleri, Endüstri 4.0 ve Özellikleri, Dijital Dönüşüm ile İlgili Metodolojiler, Yeni Teknolojiler ve Trendler(Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka ve Diğerleri),Dijital Dönüşüm ve İşletme İş Yapış Modellerine Etkisi, Dijital Dönüşüm Sürecine İlişkin Kurum Ziyareti ve Uzman Konuk ile Soru-Cevap Seansı, Sürdürülebilir Dijital Dönüşüm Kültürü Oluşturma, İş’in Geleceği ve Dijital Dönüşüm ile İlgili Gelecek Senaryoları

Stratejik yönetim, boyutları, yararları; Stratejik Yönetim Süreci; SWOT Analizi; Birden Çok İşte Faaliyet Gösteren Şirketlerin Stratejileri, Stratejik Yönetime İlişkin Örnek olay İncelemeleri.

Finansal Pazarlar ve Kurumların Rolü, Faiz Oranları, Merkez Bankası Sistemi, Para ve Sermaye Piyasaları, Tahvil ve Hisse Senedi Değerleme, Yatırım Fonları, Bankacılık Sistemi, İstanbul Menkul Kıymet Borsaları ve Borsa İstanbul

İnsan Kaynakları Yönetiminin Önemi, Kapsamı; İnsan Kaynakları Planlaması; İş Analizi ve İş Tanımları; İşgören Seçme; Eğitim Yönetimi; Kariyer Geliştirme, Performans Değerlendirme; İş Değerlemesi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi

Öğrenci 20 iş günü boyunca stajını İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin uygun bulduğu bir işletmede uygulamalı olarak gerçekleştirir. Öğrenci staj süresince dahil olduğu çalışmaları, bir dosya halinde ve staj yaptığı yerin yönetim birimlerince onaylanmış olarak İşletme Bölümüne teslim eder. İşletme Bölümü “Staj Komisyonu” tarafından uygun bulunan dosyalara ait stajları kabul eder.

Öğrenciler, mezuniyet hakkını elde edebilmek için bir araştırma projesi yazmak zorundadır. Bu proje, bir danışman gözetiminde yazılıp tamamlandıktan sonra, bir jüri önünde sunulacaktır. Öğrencilerden, öğretimleri boyunca edindikleri bilgi ve becerileri bu projede yansıtmaları beklenmektedir. Bu tecrübe onlara bilimsel yöntemleri uygulama fırsatı verecek, onların yazılı ve sözlü prezantasyon becerilerinin gelişmesine yardımcı olacaktır.

Simple present tense, have/has, there is/are, some/any, can/can't, present continuous tense, articles, prepositions, everyday expressions

Öğrencilerin bu derste selamlaşma, tanışma, sipariş verme, hesap ödeme, sınıf içerisinde bulunan nesneleri ve evini tarif etme konularında beceri kazanmasını sağlamak.

Öğrencilere bu derste günlük akış, randevu vermek, randevu almak, iptal etmek, yol tarifi, tarihler, aylar, günler ve meslekler hakkında bilgi kazandırılır.

Bu ders Çince'ye bir başlangıç niteliğinde olup, öğrencilerin 4 temel tonlama becerisini kazanmalarını, sözcük bilgisi geliştirmelerini ve temel dilbilgisi kurallarını öğrenerek kullanabilmelerini amaçlar.

CIN 101 dersinin devamı niteliğinde olup öğrenilen konuların pekiştirilmesini, kelime bilgisinin arttırılmasını ve bunların çeşitli diyaloglarda kullanılmasını hedefler.

CIN 102 dersinin devamı niteliğinde olup öğrenilen konuların pekiştirilmesini, kelime bilgisinin arttırılmasını ve bunların çeşitli diyaloglarda kullanılmasını hedefler.

CIN 103 dersinin devamı niteliğinde olup öğrenilen konuların pekiştirilmesini, kelime bilgisinin arttırılmasını ve bunların çeşitli diyaloglarda kullanılmasını hedefler.

Oyun teorisi dersi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

İktisat biliminin doğuşunu ve gelişimini hazırlayan ve sağlayan düşünce ve kuramların tarihi süreç içerisinde kimler tarafından ortaya konulduğunu ve bunların mahiyetini ve metodolojilerini içeren sistem ve doktrinlerin incelenmesi.

Ders kapsamında, öncelikli olarak finansal piyasaların önemi açıklanır. Paranın tanımı ve fonksiyonları açıklandıktan sonra para arzı ve para talebi konuları detaylı bir şekilde öğretilir. Merkez bankasının para politikası stratejisi araçlar ve amaçlar çerçevesinde gösterilir.

Uluslararası ticaretle ilgili klasik ve Neo-Klasik teoriler; Heckscher-Ohlin teorisi; Stolper-Samuelson teorisi; güncel teoriler; gümrük tarifeleri ve sübvansiyonlar; kotalar, ticaretin liberalleştirilmesi için gösterilen çabalar; ekonomik bütünleşme; ödemeler dengesi; döviz piyasaları.

Kalkınmanın anlamı, kalkınmanın ölçülmesi, azgelişmiş ülkelerin özellikleri, kalkınma teorileri, kalkınma ile sektörlerin, teknolojinin, beşeri sermayenin ilişkileri, küreselleşme ile değişen kalkınma yaklaşımları gibi konuları anlatılmaktadır.

Derste; emek arzı, emek talebi, ücret farklılıkları, işgücü hesaplamaları ve işgücü bakımından makroekonomik politikalar gibi konular açıklanır.

Ekonomik Küreselleşme ve Dünya Ekonomisi dersi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Ekonomi ve çevre, doğal kaynaklar ve etkin kullanımı, ekonomik verimlilik ve piyasalar, çevre standartları ve ekonomi, kirliliğin toplumsal etkileri, çevre koruma maliyetleri, fayda - maliyet analizi, çevre politikaları analizi, uluslararası anlaşmalar, ekonomik kalkınma ve çevre.

Türkiye ekonomisinde kuruluşundan bu yana kaydedilen gelişmeler; Türkiye ekonomisinin analizi; yapısı, trendleri, problemleri ve politika uygulamaları; küreselleşme ve Türkiye ekonomisi; Türkiye ekonomisinin günümüzdeki yapısı

Beklenen getiri ve risk; menkul değerler ve menkul değer piyasaları; finansal enformasyon kaynakları; piyasa endeksleri; menkul değer fiyatlarını belirleyen etkenler; portföy çeşitlendirmesi; finansal varlıkları fiyatlandırma modeli; bono fiyatlandırması; getiri eğrisi; faiz oranı riski; tek endeksli piyasa modeli, hisse senetlerinde fiyat hareketleri ve teknik analiz; temel analiz; portföy seçimi; yatırım performansı değerlendirmesi; türevler

Uluslararası finansa giriş, ödemeler bilançosu, uluslararası ödemeler sistemleri, döviz piyasalarının işleyişi, döviz kurları ve uluslararası pariteler, döviz kurlarının tahmini, SWAP işlemleri, döviz opsiyonları, döviz futures sözleşmeleri, kur etkisine açıklık ve ekonomik etkinin yönetimi, işlem etkisi ve yönetimi muhasebe etkisi ve yönetimi, uluslararası piyasalar, uluslararası bankacılık ve gelişen finansal piyasalar.

 

 

Yönetim ve Organizasyon Kavramları; Gönüllülük Kavramı ve Gönüllü Yönetimi; Temel Gönüllülük Alanları (Afet ve Acil Durum, Çevre, Eğitim ve Kültür, Spor, Sağlık ve Sosyal Hizmetler vd.); Gönüllü Çalışmalarla İlgili Proje Geliştirme ve Sahada Gönüllü Çalışmalara Katılım; Gönüllü Çalışmalarda Etik, Ahlaki, Dini, Geleneksel Değerler ve İlkeler; Kamu Kurumları, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK) Gönüllü Çalışmalara Katılım; Toplumda Risk Grupları ve Gönüllülük; Göçmenler ve Gönüllülük.

İnsan Hakları-Temel Hak ve Özgürlükler-Kamu Hürriyetleri Ayrımı, Hak ve Özgürlükleri Sınırlama Rejimi, Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı, Hakkın Kullanımının Durdurulması, Temel Hakların Yatay Etkileri , Yaşama Hakkı, Maddi ve Manevi Varlığın Bütünlüğü , Adil Yargılanma Hakkı , Düşünce, Vicdan ve Din Özgürlüğü, İfade Özgürlüğü , Çevre Hakkı, Mülkiyet Hakkı, Angarya ve Kölelik Yasağı, Sağlık Hakkı, İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Hakkı , Kabul Edilebilirlik Koşulları (İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi bakımından), Türk Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Hakkı , Kabul Edilebilirlik Koşulları (Türk Anayasa Mahkemesi bakımından), Türk Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvurunun Etkililiğinin Değerlendirilmesi

A2-B1 düzeyinde - geçmiş zaman kullanarak yapılan bir tatili anlatma, izlediği bir filmi anlatma, dinlediğini anlama ve fikir verme, geçmiş zaman kullanarak bireysel deneyimleri hakkında konuşma ve yazma, üstünlük sıfatları kullanarak bir yeri tasvir etme, ‘önce, sonra, -iken kullanarak kültürel etkinlikler hakkında konuşma, ‘should ve have to’ kullanarak öneriler ve zorunluluklar hakkında konuşma, ‘too much, too many, enough’ kullanarak alışveriş alışkanlıkları hakkında konuşma, sıfat cümleciği kullanarak tercihler hakkında konuşma, sürekli geçmiş zaman-past continuous kullanarak geçmiş bir olayı anlatma, ‘may, might, can, could, must’ gibi yardımcı filler kullanarak tahmin yapma cümleleri kurma, ‘used to’ kullanarak geçmiş alışkanlıklar hakkında konuşma, Şart cümleleri-If clauses kullanarak ihtimaller üzerinde konuşma

B1 düzeyinde - hobiler hakkında konuşma ve yazma, edilgen yapı kullanarak müzeler ve sanat hakkında konuşma ve yazma, sıfat cümlecikleri kullanarak insanların karakterleri ile ilgili konuşma ve yazma, teknoloji ve teknolojik ürünler hakkında konuşma ve yazma, -mişli geçmiş zaman kullanarak geçmişteki bir olayı anlatma, insanların görünüşlerini tasvir etme, ettirgen çatı kullanarak cümle kurma, bir semtin iyi ve kötü özellikleri hakkında konuşma ve yazma, şart cümleleri-If clauses kullanarak ihtimaller üzerinde konuşma, gerçekleşmeyecek durumları ifade eden şart cümleleri kullanma- second conditional, pişmanlıklar ve sorunlara çözümler hakkında konuşma ve yazma, may, might, can, could, must gibi yardımcı modal filler kullanarak ihtimaller üzerinde konuşma ve yazma, icatlar hakkında konuşma ve yazma, şart cümleleri kullanarak geçmişteki ihtimalleri konuşma ve yazma-Third conditional, dolaylı anlatım kullanarak haberler ile ilgili konuşma ve yazma

Tüketici davranışı bir süreç olarak; algılama; öğrenme ve bellek; motivasyon ve ilgilenim; değerler ve yaşam biçimleri; tutum oluşturma ve tutum değiştirme; pazarlama iletişimi ve ikna; benlik ve kişilik; satın alma karar süreci; alışveriş, satın alma, değerlendirme ve elden çıkarma; referans grupları ve fikir liderleri; aile; cinsiyet; yaş grupları; sosyal sınıf; kültür; yeni zamanlar ve yeni tüketiciler.

Satış Yönetimi konusunda bilgi sahibi olmak. Satış sürecini yönetmek, satış temsilcisi eğitimi, işe alım.

İş hayatında girişimcilerin rolü; küçük işletmelerin yönetiminde karşılaşılan sorunlar; hükümet politikalarının küçük işletmeler üzerindeki etkileri; küçük işletmeler için gerekli teknik ve işlevsel beceriler; girişimcilerin kişisel nitelikleri; işletme planlarının geliştirilmesi.

Proje Döngüsü ve Organizasyon, Proje Yönetim Süreçleri, Proje Zaman Yönetimi, Ön fizibilite- Fizibilite, Proje seçimi yöntemleri ve Portföy yönetimi, Proje Maliyet, Risk Yönetimi konularında öğrencilere yetkinlik kazandırmak.

Ders kapsamında; yenilik yaratma çevresi, yenilik türleri, yenilik yaratma süreci, yaratıcı düşünme teknikleri, beyin fırtınası, yanal düşünme, ikili çağrıştırma, morfolojik analiz, la salle matrisleri, yaratıcı problem çözme teorisi (TRIZ), araştırma ve geliştirme ile fikri mülkiyet haklarının korunması ve desteklenmesi konuları ayrıntıları ile birlikte irdelenecektir.

İşletme alanında araştırma konusu seçen öğrenciler araştırmalarının konusunu, önemini, literatür taramasını içeren araştırma projelerini hazırlar.

Endüstri devriminin üçüncü aşaması olan bilgi çağında, bilgi endüstrisi ve bilgi toplumunun oluşumu, kurumsal değer olarak bilginin ortaya çıkışı ve gelişimi, bilginin üretilmesi ve geliştirilmesi, bilginin işlenmesi, tasnif edilmesi ve saklanması, işlenmiş bilginin kullanılması, bilginin saklanması, transfer edilmesi ve paylaşılması şeklindeki bilgi yönetim süreçleri, bilgi yönetiminin kuramsal dayanakları; bilgi kuramı bilgi yönetimi ilişkisi, bilgi yönetiminin gelişimi, bilgi hiyerarşisi, bilgi yönetimi teknolojileri, bilgi yönetimi stratejisi ve ölçme, bilgi yönetimi modelleri, bilgi haritalama, bilgi yönetim performansının ölçülmesi, kurumsal bilgi ve belge yönetimi, bilgi yönetimi ve rekabet avantajı, iş zekası ve bilgi yönetimi ilişkisi, dijital bilginin güvenilirliği, korunması ve erişilebilirliği, büyük veri ve yönetimi, büyük veri gizliliği ve etik.

Bu ders kapsamında, yerel yönetimlere ilişkin temel kuramlar, kavramlar, yerel yönetim birimleri, farklı sistemlerdeki yerel yönetim biçimleri, yerel yönetim merkezi yönetim ilişkileri, yerel yönetim ve kentsel siyaset gibi konulara yer verilecektir.

Sosyal psikolojinin tanımı, ön yargı, uyma ve otoriteye itaat, sosyal algı, sosyal biliş, tutumlar, bilişsel çelişki, toplum yanlısı davranışlar, benlik, temel araştırma yöntemleri

Konu anlatımı, iletişimsel Metot, görsel-işitsel metotlar, soru-cevap tekniği, dilbilimsel metot, takım/grup çalışması, rol oynama/dramatize etme

Konu anlatımı, iletişimsel Metot, görsel-işitsel metotlar, soru-cevap tekniği, dilbilimsel metot, takım/grup çalışması, rol oynama/dramatize etme

Konu anlatımı, iletişimsel Metot, görsel-işitsel metotlar, soru-cevap tekniği, dilbilimsel metot, takım/grup çalışması, rol oynama/dramatize etme

Konu anlatımı, iletişimsel Metot, görsel-işitsel metotlar, soru-cevap tekniği, dilbilimsel metot, takım/grup çalışması, rol oynama/dramatize etme

Sivil toplum kuruluşlarının terminolojisi, anlamı, görevleri, sorunları ve türleri ile devletle ilişki biçimleri, yurttaş-birey-devlet unsurları arasındaki yeri.

Özellikle öğrencinin eğilimi olan ve ilgi duyduğu alanı ile ilişkili konulara dair ön görüşme, öğrencileri yönlendirme, seminer kritiği ve değerlendirilmesi, ders kapsamında seminer Kavramı, beden dili ve etkili iletişim, iletişimin öğeleri ve iletişimin işlevleri, iknanın ilkeleri, kişilerarası iletişim sorunları, çatışma (uyuşmazlık) yönetimi ve stres, iş yerinde motivasyon, etkili konuşma becerisi, nasıl etkili konuşmacı olunur?, etkili konuşmanın önemi ve üzerinde durulması gereken noktalardır.

Sanat eserlerini tarihsel süreç içinde tüm özellikleri üslupları ile incelemek. Sanat eserlerini tarihsel süreç içinde mimari, resim, heykel, kabartma , toplumsal yapı ve tüm özellikleri ile incelemek.

Küresel pazarlamaya giriş; küresel ticaret, siyasi, hukuki, yasal, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamlara bakış; küresel bilgi sistemleri ve pazar araştırması, küresel pazar bölümleme, hedefleme ve konumlandıma, küresel pazara giriş stratejileri, global ürün ve marka kararları, global fiyatlandırma kararları; küresel pazarlama kanalları ve fiziksel dağıtım; küresel pazarlama iletişimi kararları. Ticaret ve pazarlama arasındaki ticaret kanunları, gümrük ve yönetmelikler, etkileşim altında pazarlama stratejilerindeki farklılıklar.

E-ticaret uygulamaları konusunda bilgilendirmek. E-ticaret sürecini yönetmek ,e-ticaretin gelişimi

Teknoloji bağımlılığının ne olduğunu, insana ve topluma olan etkilerini; diğer bağımlılıklarla ve günümüz yaşantısıyla olan ilişkisini irdelemek, teknoloji bağımlılığı ve onunla mücadele ile ilgili ilke ve kurallar konusunda akademik bir bakış açısı kazandırmak; teknoloji bağımlılığının tarihçesini ve onu nasıl anlamamız gerektiğine dair bir bakış açısı kazandırmak, teknoloji bağımlılığına ilişkin literatürü ele almak

Bu ders bilişim teknolojilerinde etik konusunu, bilişim etiğinin bilgi teknolojileriyle ilgili olarak ahlaki, yasal ve sosyal yanlarıyla ele alınmaktadır. Bilişim etiği hakkında bilgileri içermektedir.

Uluslararası İşletmecilik -Pazarların Küreselleşmesi Ve Şirketlerin Uluslararasılaşması, Uluslararası İşletmeciliği Oluşturan Örgüt Katılımcıları, Uluslararası İşletme Çevresi Ekonomi, Politik, Yasal, Teknolojik Çevre Ve Kültürel Farklılıklar, Uluslararası İşletmeciliği Tarihsel Gelişimi – Türkiye’deki Gelişmeler, Uluslararası Ticaret ve Teorleri, Uluslararası Pazara Giriş Stratejileri, Ticaret Ve Yatırımlar, Uluslararası Ticaret Anlaşmaları, Bölgesel Bütünleşmeler, AB Vd., Uluslararası işletmelerde Örgüt Yapıları, Uluslararası işletmelerde İnsan Kaynakları Yönetimi, Uluslararası İşletmelerde Finansal Yönetim, Uluslararası İşletmelerde Üretim ve Pazarlama, Uluslararası İşletmelerde Örgüt Kültürü

Bu derste öncelikle iletişim kavramları üzerinde durularak, uluslararası ilişkilerde etkin müzakere teknikleri, müzakere süreci ve bu sürecin yönetiminde önemli bir yere sahip olan liderlik becerisi, zaman ve toplantı yönetimi, liderlik-iletişim-çatışma-güç-otorite gibi örgütsel davranış konularının müzakere üzerindeki etkileri, müzakerede kültürel farklılıklara vurgu ve çeşitli iletişim araçları gibi konular üzerinde durulacaktır.